San Antonio Spurs – întruchiparea modernă a mentalității de învingător

Florin Manea Știri ,

Dacă în urmă cu 50 de ani, niciunei echipe din NBA nu i-ar fi păsat câtuși de puțin de cifrele statisticii, astăzi, în abordarea modernă a jocului de baschet, analiza și ajustarea valorilor statistice sunt absolut obligatorii pentru obținerea succesului.

Și pentru că statistica este la putere, fiecare franciză a ligii profesioniste are angajați cu atribuții exclusive în analiza statisticilor. Dincolo de analiză, aceștia fac și propuneri pentru îmbunătățirea anumitor cifre și evident a calității jocului.

David Beaudoin, profesor de statistică la Universitatea Laval din orașul canadian Quebec, a analizat pe parcursul câtorva luni statisticile ultimelor 14 sezoane ale NBA, excluzînd actualul sezon în derulare.

Studiul canadianului a scos la suprafață câteva rezultate mai mult decât interesante. Două mi s-au părut atractive în contextul stabilirii ierarhiilor la finalul actualului sezon.

Care sunt cele mai eficiente echipe în situații limită?

În meciurile în care pe final s-a înregistrat o diferență de 3 puncte sau mai mică, sau în cele cu prelungiri, San Antonio Spurs are cel mai bun procentaj al victoriilor, 62 %. Dallas Mavericks cu 57.6 % și Los Angeles Lakers cu 56.2 % completeză podiumul celor cu sânge rece. New Orleans Pelicans/Hornets apare destul de surprinzător pe 4 în topul clutch teams cu 55.8 procente.

La cealaltă extremă a clasamentului, cele mai emotive și ineficiente sunt Minnesota Timberwolves (40.7 %), Toronto Raptors (42.9 %) și New York Knicks (43.7 %). Clasamentul complet îl puteți accesa aici.

Și mai interesant, în ultimii 14 ani, o singură echipă a reușit să-și câștige toate meciurile cu final strâns dintr-un întreg sezon. Intuiți care este aceasta? Desigur, tot San Antonio Spurs, în sezonul 2013-2014.

În cealaltă extremă, în sezonul 2015-2016 Philadelphia 76ers a reușit contraperformanța de a pierde toate meciurile cu final strâns.

Oficial, cele două sunt cea mai eficientă respectiv cea mai fragilă echipă de tip clutch a mileniului în NBA.

Ce echipe au reușit cele mai multe reveniri?

Din nou San Antonio Spurs, alături de celelalte 2 echipe texane, Mavericks și Rockets dețin primele trei poziții în clasamentul echipelor cu cele mai multe reveniri în meci din ultimele 14 sezoane.

De departe, Spurs au însă cea mai mare capacitate de revenire. În timp ce toate cele 29 de echipe au câștigat între 24 - 48.1 % din meciurile în care au fost conduse la sfârșitul primului sfert, elevii lui Popovich au câștigat în 58.5 % din situații.

În mod logic, numărul victorilor din meciurile în care se intră cu deficit în sfertul 4 scade dramatic. Și la acest capitol conduc tot cei din San Antonio, cu o rată a victoriilor de 27.7 %. În continuare alte 8 echipe dețin minim 20 % la rata victoriilor: Dallas, Cleveland, Portland, Houston, Miami, Boston, Los Angeles Lakers și Chicago.

Cleveland Cavaliers ocupă abia pozițiile 10 și 16 în clasamentul revenirilor după primul, respectiv al doile sfert, dar urcă pe podium la revenirile după primele trei sferturi. Cifrele sunt un bun prilej de meditație și analiză în acest sezon pentru LeBron James și Kyrie Irving, care vor trebui să îmbunătățească puțin eficiența echipei la aceste capitol.

O statistică completă a revenirilor o puteți accesa aici.

În prezent...

Oricât de multe polemici au fost și vor mai fi pe seama potenței din acest sezon a celor din San Antonio, cifrele de mai sus reperezintă un argument important în lupta la titlu din acest sezon.

Cifrele uluitoare ale statisticii celor din San Antonio la capitolul sânge rece au polarizat invariabil în jurul unui singur nume, Gregg Popovich, unul dintre cei mai valoroși și respectați antrenori din întreaga istorie a ligii. De numele lui se leagă istoria ultimilor 22 de ani ai francizei texane, o eră a succesului cu 5 titluri NBA, în care americanul cu sânge sârbo-croat a redefinit spiritul de învingător.

Sursa: basketballinsiders.com
Foto: USA Today

Leave a Reply

Be the First to Comment!

Notify of
avatar
150
wpDiscuz