NBA aproape de primul sezon după 46 de ani fără niciun antrenor demis

Florin Manea Știri ,

În ultimii 46 de ani, demiterea antrenorilor principali în timpul sezonului regulat al NBA a devenit o practică de normalitate.

Sezonul trecut au fost 4 concedieri, de la Kevin McHale în noiembrie, la Derek Fisher în februarie. În 2014-2015 au fost 3 concedieri, în 2013-2014 una, 3 în 2012-2013 iar în 2011-2012 au fost dați afară 4 antrenori. S-a ajuns astfel la o medie de minim 3 concedieri în ultimii 5 ani. Și asta nu este o tendință a ultimilor ani, avînd în vedere că în ultimele 45 de sezoane au fost concediați minim un antrenor pe sezon.

Marc Stein, senior writer la ESPN, a evidențiat, în acord cu datele statistice ale ESPN Stats & Information și Elias Sports Bureau, că ultimul sezon fără nicio concediere a fost cel din 1970-1971, de pe vremea lui Nixon și a celebrei trupe dance ABBA, când liga avea în acea vreme doar 17 echipe.

Cu mai puțin de o lună rămasă din actualul sezon regulat, seria lungă a celor 45 de sezoane cu minim o concediere pare să fie serios amenințată de liniștea aparentă a relațiilor dintre board-uri și antrenori din actualul sezon, deși câțiva l-au început sub presiunea constantă a demiterii.

Continuitatea staff-ului tehnic din acest sezon are o rezonanță cu atât mai mare cu cât numărul echipelor de azi este aproape dublu față de sezonul `70-`71.

Mai mult, dintre actualii 30 de antrenori ai ligii, 12 sunt la primul lor sezon iar alți 4 sunt abia la al doilea. Deja sunt mai mulți de jumătate cu experiență ceva mai mică de 2 ani. Deci, aparenta lipsă de experiență a multora dintre antrenori ar fi reprezentat un atu important în luarea eventualelor decizii pentru demiterea principalilor.

Doar 4 antrenori din actualul sezon, Gregg Popovich, Rick Carlisle, Erik Spoelstra și Dwane Casey, sunt de cel puțin 5 ani cu actualele lor echipe.

În topul antrenorilor cei mai expuși riscului concedierii a fost Alvin Gentry, însă New Orleans Pelicans au traversat decent perioada dificilă a accidentărilor din noiembrie anul trecut. Chiar și așa, scaunul lui Gentry se va clătina serios la finalul actualului sezon.

Fred Hoiberg, antrenorul celor de la Chicago Bulls a flirtat și el cu demiterea, însă datele sale contractuale și șansele încă reale ale echipei sale pentru un loc în playoff, i-au determinat pe membrii board-ului să rămână calmi în fața unei astfel de tentații. Rămâne de văzut dacă bruma de clemență se va spulbera la finalul sezonului.

Se zvonește că și Doc Rivers ar putea să o părăsească pe Los Angeles Clippers la finalul sezonului dacă jucătorii săi vor avea un parcurs prea scurt în playoff.

Sigur că lista antrenorilor cu risc semnificativ de a fi demiși la final este cu mult mai lungă. Chiar dacă recordul de aproape 5 decade de la ultimul sezon fără demiteri stă să cadă, în cele 26 de zile rămase până la finalul sezonului ne putem aștepta la orice, pentru că instabilitatea este cel mai stabil concept din viața unui antrenor!

Foto: hoopshype.com

Sursa: sbnation.com

Leave a Reply

Be the First to Comment!

Notify of
avatar
150