De ce să iubim baschetul

Florin Manea Analize ,

Despre baschet, acest sport minunat născut dintr-o idee genială a lui James Naismith în 1891, s-a scris şi se scrie industrial, oarecum logic, fiind al doilea sport din lume la capitolul popularitate, după fotbal. Din acest motiv nu aş vrea să repet subiecte scrise, la un nivel mult mai profesionist decât aş face eu, despre ceea ce înseamnă baschet.

Nu am jucat baschet la nivel profesionist însă pasiunea pentru acest sport a erupt ceva mai târziu, după 30. Poate părea ciudat pentru unii dintre voi, însă numai de atunci am început să înțeleg cu adevărat conceptul, esența sau chiar filozofia acestui sport.

După sute de meciuri urmărite din tribună sau la TV, am înțeles că baschetul este o reflexie fidelă a vieții noastre, a oamenilor moderni, mereu în luptă cu timpul, cu secundele, în goana noastră cotidiană după tot felul de nimicuri.

Baschetul este printre puținele sporturi, poate chiar singurul cu cele mai multe abateri cauzate de expirarea timpului: 24 de secunde-timpul de atac, 8 secunde-timpul în care echipa în atac trebuie să ducă mingea în jumătatea adversă, 5 secunde-timpul de repunere a mingii în joc. Cea mai interesantă similitudine cu viața, mai mult sau mai puțin întâmplătoare, este numărul 24, atât al orelor unei zile cât și al timpului de atac.

Însă, aspectul temporal nu l-am evidențiat întâmplător. El este responsabil pentru cea mai importantă calitate pe care baschetul o dezvoltă sportivilor: viteza de reacție. Deseori, sub enorma presiune a timerului, trebuie luată cea mai bună decizie (arunc?, pasez?, pătrund?, ce fac?). Tocmai de aceea, baschetul este un sport alert, exploziv, reactiv.

Dincolo de factorul timp, baschetul este o filozofie de viață. Este despre respectul, altruismul și sacrificiul veritabililor atleți care au fost Kareem Abdul-Jabbar, Larry Bird, Magic Johnson,  Michael Jordan și sunt Russel Westbrook, Kevin Durant, Dwayne Wade sau ”The King” Lebron James, iar lista poate continua cu sute de alte nume.

Pentru că la noapte se va juca mult așteptatul All Star Game, cu siguranță va produce alte milioane de fani și care inevitabil vor devein, la fel ca și mine, ireconciliabil fascinați de magia jocurilor din NBA – nivelul galactic de performanță al baschetului planetar.

Foto: Rebeca Ammes

Leave a Reply

2 Comments on "De ce să iubim baschetul"

Notify of
avatar
150
Sort by:   newest | oldest | most voted
Vlad
Guest

Îmi place mult poza 🙂 ^_^