Cum arată lupta la zi pentru locul 8 în conferințele NBA

Florin Manea Analize , ,
Cu mai puțin de o lună până la finalul sezonului regulat, disputa pentru locul 8, ultimul care asigură prezența pe tabloul de playoff, se strânge considerabil. Voi analiza în continuare principalele candidate la locul 8 din ambele conferințe, pentru a afla în ce măsură șansele lor sunt realizabile în următoarele aproximativ 4 săptămâni. Pentru a avea o imagine de ansamblu asupra clasamentului celor două conferințe, puteți accesa aici ierarhiile la zi din NBA.

În Conferința de Vest

Denver Nuggets se află pe 8 în Vest de ceva vreme bună, dar sunt câteva echipe în măsură să le amenințe poziția în perioada următoare.

Portland Trailblazers, echipa de pe 9, pare a fi principala amenințare pentru cei din Denver. Pierderea locului din playoff în favoarea celor din Portland ar fi o contraperformanță frustrantă pentru Denver, în condițiile în care cele două francize au făcut unul dintre cele mai importante schimburi în recenta perioadă de trade, Jusuf Nurkic-Mason Plumlee.

Portland este 6-5 de la venirea lui Nurkic care a înregistrat minim 5 pase decisive în 5 partide jucate. Pe 9 martie, contra celor de la Philadelphia, pivotul bosniac de 2.11 a realizat, la cei 22 de ani ai săi, performanța carierei cu 28 puncte marcate, 20 de recuperări, 8 pase decisive, 6 capace și 2 intercepții. Este destul de evident că Blazers arată mai bine cu Nurkic, ceva mai eficient decât Pumlee la pasare, pick-and-roll și apărarea inelului.

Așadar, un transfer pe care mulți l-au văzut eșuat pentru Portland, este pe cale să devină un catalizator real în lupta pentru ultimul loc de playoff.

Dallas Mavericks, echipa de pe locul 11, pare a fi ceva mai în formă decât Minnesota Timberwolves, echipa de pe 10. Mavs au o singură înfrângere în ultimele 5 partide pe teren propriu. În această serie remarcabilă le-au căzut victime cei de la Memphis Grizzlies, Oklahoma City Thunder, Los Angeles Lakers, Brooklyn Nets și au pierdut cu Phoenix Suns.

Cu un record de 28-38 în sezon și 6-5 în ultimele 11 meciuri, texanii vor trebui să-și mențină un nivel ridicat al jocului și în următoarele 10 partide, dintre care doar 4 sunt pe teren propriu. În următoarele 10 partide vor întâlni echipe de top ale ligii, precum Raptors, Wizards, Warriors, Clippers sau echipe greu de răpus precum Oklahoma City Thunder și Memphis Grizzlies. La finalul acestei serii foarte complicate vom ști dacă Dallas vor mai spera la ultimul loc de pe tabloul de playoff.

Minnesota Timberwolves este ultima contracandidată cu șanse realiste la locul 8 ocupat confortabil de Denver Nuggets.

După pierderea lui Zack LaVine în februarie, cei din Minneapolis s-au zbătut mult, mai ales în apărare, însă chiar și așa au ajuns cumva la 7-4 în ultimele 11 partide și la 28-38 în sezon, ocupând locul 10 în Vest.

Cu 16 meciuri rămase până la finalul sezonului, lupii par a fi în ușoară criză de timp, mai ales că pentru ei urmează meciuri foarte grele cu Jazz, Clippers, Warriors (se două ori), Heat, Spurs și Rockets. Dintre cele 3 candidate la 8, Minnesota par a avea cea mai grea serie până la final. O ipotetică serie pozitivă a lor, va trebui dublată și de puțină șansă, adică celelalte combatante, Denver, Portland și Dallas să se încurce în meciurile considerate ușoare.

Chiar dacă pare că Denver Nuggets are un avantaj important în lupta pentru locul 8, orice derapaj neprevăzut în săptămânile următoare poate strânge serios lupta pe final de sezon și de ce nu, îi poate lăsa în afara playoff-lui.

În Conferința de Est

 Pe Coasta de Est lupta pentru 8 este ceva mai încinsă și mai imprevizibilă datorită diferențelor mult mai mici în clasament între cele 3 candidate.

Milwaukee Bucks, echipa de pe ultimul loc de playoff, este la doar o înfrângere mai puțin peste Chicago Bulls și Miami Heat, ocupantele următoarelor două poziții din clasament.

Accidentările lui Jabari Parker și Michael Beasley au fost cumva contrabalansate în ultima perioadă de revenirea lui Khris Middelton. Bucks este în acest moment 32-34 în sezon și printre cele 4 echipe din Est cu 7 victorii în ultimele 11 partide.

Miami Heat se află și ea printre cele 4, cu marele atu că este și cea mai în formă echipă din ligă, cu 21 de victorii în ultimele 27 de partide, după ce, la un moment dat a fost 11-30.

După pierderea lui LeBron James și Dwyane Wade din ultimii ani sau a lui Chris Bosh în acest sezon, Heat merge înainte cu o echipă formată preponderent din jucători de tip role (câțiva chiar cu înțelegeri pe termen scurt), care în ultima vreme se completează destul de eficient.

Cele mai grele confruntări din ultimele 15 rămase pentru Miami Heat sunt cele cu Raptors (două ori), Celtics, Wizards (două ori) și Cavaliers. Șansele lor de a ieși pe plus din această serie sunt cu atât mai mari cu cât 9 partide se vor juca în American Airlines Arena din Miami.

Forma și programul ceva mai lejer îi situează pe cei din Miami în fruntea favoriților la locul 8 de care îi separă în momentul de față o singură înfrângere.

Chicago Bulls sunt și ei tot la o înfrîngere de ultimul loc pe tabloul de playoff, însă locul 9 îl ocupă în urma unei căderi în clasament după o serie negativă de 5 victorii și 6 înfrângeri în ultimele 11 partide.

Inconstanța din acest sezon, dublată de eșecul din perioada de trade și seria neînțelegerilor din interiorul echipei, îi plasează pe cei din Chicago cu ultima șansă la ocuparea locului 8 în acest sezon. Asta nu înseamnă că nu mai au șanse la playoff. Puține sunt însă motivele să credem că cei de la Bulls vor reuși să țină pasul cu Bucks și Heat, două echipe într-o formă excelentă în momentul de față.

Ne trebuie omis că și Indiana Pacers sau Detroit Pistons, ocupantele din momentul de față ale locurilor 6 respectiv 7, pot intra oricând, în perioada următoare, în lupta pentru supraviețuire pe tabloul de playoff, sau, de ce nu, pot rămâne în afara acestuia.

 

Foto: media.pressandguide.com

Sursa: basketballinsiders.com

Leave a Reply

Be the First to Comment!

Notify of
avatar
150
wpDiscuz