Comunicarea Shaq-JaVale sau tehnici moderne în escaladarea penibilului

Florin Manea Analize ,

Civilizaţia umană a cunoscut în decursul existenţei sale mai multe etape, de la cea agrară până la cea industrială. Cea prin care trece acum, ne place să credem că este era informaţiei şi a comunicării, bazată pe respectul valorilor, a stilurilor de viaţă şi nu în ultimul rând, așa cum îi spune și numele, pe comunicare.

Acolo unde comunicarea reală și civilizată nu penetrează, se crează un spaţiu ciudat în care oamenii acţionează instinctiv, cu naturaleţea patrupedelor lipsite de orice formă de conştiinţă. De aceea, în cele mai multe situaţii este greu să descrii în cuvinte anumite decizii de comunicare (a se citit reacţii senzoriale) luate în urma unor intense procese de factură cognitivă.

Proasta inspiraţie de a scrie ceea ce aţi citit mai înainte mi-a venit în urma grosolăniilor proliferate reciproc pe o rețea de socializare de până mai ieri simpaticii Shaquille O`Neal, realizatorul Shaqtin`a Fool de la canalul de televiziune TNT și pivotul rezervă my boy JaVale McGee, blooper-ul preferat de Shaq.

Nu mi-am propus să analizez cauza evenimentele anterioare pentru care s-a ajuns la această criză, cu siguranță că majoritatea dintre voi cunoașteți mare parte din detaliile poveștii.

Libertatea de exprimare de pe rețelele de socializare s-a transformat în cazul celor doi în una dintre cele mai odioase forme de latrină comunală. Asemenea a doi smardoiași ieftini, aceștia și-au încordat reciproc mușchii cognitivi, mânați de imperativitatea tranșării dominației masculului alfa. Ba chiar Shaq l-a sfătuit pe Kevin Durant să stea de-o parte după ce acesta din urmă a pledat în presă în favoarea coechipierului său, a cărui imagine a fost aspru tăvălită în ultimii ani de apelativele dubioase de tipul tragic bronson ale celebrului realizator.

Nu vreau să fiu înțeles greșit. Ambii îmi sunt foarte simpatici pentru ceea ce au realizat în carierele lor și după, în cazul celui mai vârstnic dintre ei. Nu sunt însă de acord cu ultimele lor acțiuni care au sfidat orice brumă de logică prin folosirea celei mai nefericite metode de comunicare a dezaprobărilor reciproce.

Să ai atâtea instrumente de comunicare la îndemână și să le folosești într-o manieră atât de ridicolă este ca atunci când duci mâncarea porcilor în vase de porțelan.

Foto: BeFunky-Collage

Leave a Reply

Be the First to Comment!

Notify of
avatar
150
wpDiscuz