5 evenimente foarte previzibile în playoff

Florin Manea Analize , ,

Cea mai așteptată perioadă a anului din NBA este cea a playoff-ului, datorită în mare măsură caracterului eliminator al sistemului de joc. Imprevizibilul, generat de accidentările și suspendările mult mai specifice acestei perioade, poate fi un alt element de atractivitate al postsezonului.

Începând cu 15 aprilie, anumite evenimente au însă o rată foarte mare de predictibilitate pe baza cifrelor statistice și a istoriilor recente. Jurnaliștii de la FOX Sports au identificat cele mai predictive 9 evenimente din payoff-ul actualului sezon. Cele mai interesante mi s-au părut următoarele 5:

1.LeBron James poate deveni cel mai bun marcator în playoff din istoria NBA

Veteranul James va intra în următoarea perioadă a postsezonului de pe locul 4 în clasamentul all-time al jucătorilor cu cele mai multe puncte marcate în playoff.

Până în prezent, LeBron a marcat 5572 de puncte, cu 68 mai puține decât Kobe Bryant, 190 față de Kareem Abdul-Jabbar și cu numai 415 puncte mai puține față de cele 5987 reușite de Michael Jordan, liderul la zi al clasamentului.

Dacă cei din Cleveland vor ajunge, așa cum este de așteptat, până în marea finală, atunci LeBron James are șanse mari să îl depășească pe Michael Jordan în fruntea clasamentului. Cele 415 puncte pot fi depășite cu lejeritate de superstarul în activitate, având în vedere cifre înregistrate în ultimele două postsezoane, 552 de puncte anul trecut și 601 în 2015.

2.Stephen Curry poate deveni al 2-lea din istorie la realizările de 3 puncte în playoff

În prezent, Curry este pe locul 10 all-time la numărul de reușite de 3 puncte în meciurile de playoff, însă îl despart doar 78 de realizări de la distanță pentru a trece pe locul 2, ocupat de Reggie Miller. Pentru superstarul celor de la Warriors, borna celor 78 de reușite nu ar trebui să reprezinte o limită prea îndrăzneață, având în vedere cifrele superioare din ultimii doi ani, 80 anul trecut, respectiv 98 în urmă cu doi ani.

Ray Allen este încă cel mai bun din istorie cu 65 de reușite peste cele 385 ale lui Miller, deci peste un an, Baby Faced-Assassin va deveni liderul istoric al perioadei post-sezon la 3 puncte, dacă vom exclude evenimentele neprevăzute de natură să-l facă indisponibil pentru perioada următoare.

3.Cavaliers nu vor avea avantajul terenului propriu într-o eventuală finală NBA

Chiar dacă traseul spre finală pare destul de ușor pentru James & Co., datele problemei devin semnificativ mai complicate pentru obținerea celui de-al doilea titlu consecutiv.

În momentul de față, în Conferința de Vest sunt 3 echipe care mai mult ca sigur vor termina sezonul regulat cu un record superior celor din Cleveland. Tot sigură pare a fi și o finală în care va ajunge una dintre cele trei favorite ale Vestului: Warriors, Spurs și Rockets.

4.Probabil că nicio echipă din Est nu-i va împinge pe campioni în meci decisiv

Aparent, nicio echipă din Conferința de Est nu este capabilă să joace șapte meciuri într-o serie cu cei de la Cleveland Cavaliers.

De la revenirea din 2015 a Regelui în Cleveland, campionii au jucat 6 serii de playoff împotriva echipelor din Est. În 4 rânduri, Cavs au câștigat 4-0. Cele mai bune performanțe împotriva lor au fost realizate de Chicago Bulls în 2015 și Toronto Raptors anul trecut, cele două reușind să forțeze seria numai până în jocul 6.

Dacă luăm în considerare că cei de la Cavaliers au obținut anul trecut titlul pe teren străin,   atunci campionii nu ar trebui să aibe prea multe motive de îngrijorare.

5.Media de triple-double a cifrelor lui Westbrook poate fi esențială pentru OKC în playoff

Cifrele remarcabile înregistrate de Russel Westbrook în acest sezon probabil că nu vor fi suficiente pentru a-i aduce titlul de MVP, pentru simplul motiv că Thunder nu va obține mai mult de locul 6 la finalul sezonului regulat.

Dacă Number Zero va continua cu aceleași cifre și în postsezon, atunci istoria va fi de partea celor de la OKC care, din punct de vedere statistic, ar trebui să aibe un parcurs foarte lung.

În toată istoria postsezonului NBA doar 5 jucători (Wilt Chamberlain, Magic Johnson, Oscar Robertson, Fat Lever și Jason Kidd) au înregistrat medii de triple-double într-o serie de playoff. Echipele lor au trecut mai departe în 9 din cele 10 situații. O statistică care ar trebui să-i dea o și mai mare încredere celui supranumit Triple-Double Machine.

Sursa: foxsports.com

Foto: Andrew D. Bernstein & Rocky Widner/NBAE

Leave a Reply

Be the First to Comment!

Notify of
avatar
150
wpDiscuz